Σαραγλί Θεσσαλονίκης

Μερίδες
12
Προετοιμασία
25 min
Μαγείρεμα
1 hr 40 min
Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε το πιο γευστικό σαραγλί Θεσσαλονίκης που έχετε φάει! Ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης, μας δίνει τη συνταγή για ένα σούπερ γευστικό, σιροπιαστό και όλο αρώματα σαραγλί που δε έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σαραγλί που αγοράζουμε στα παραδοσιακά μαγαζιά.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. νερό
1 στίκ κανέλας
50 γρ. γλυκόζη ή μέλι
6 ολόκληρα γαρίφαλα
φλούδα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σαραγλί θα χρειαστείτε
400 γρ. βούτυρο
100 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
100 γρ. αμύγδαλο
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
900 γρ. φύλλο κρούστας
τριμμένο φιστίκι για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Βράζετε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.
Για το σαραγλί
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάτε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύετε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλετε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο σας.
Βάζετε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
Ανοίγετε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας σας.
Παίρνετε ένα φύλλο και το απλώνετε στον πάγκο σας και το βουτυρώνετε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο σας.
Καλύπτετε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνετε.
Απλώνετε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
Βάζετε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνετε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
Τυλίγετε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνετε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρείτε τα ξυλάκια.
Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζετε μέσα το ένα σαραγλί.
Βουτυρώνετε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνετε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβετε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
Ψήνετε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνετε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
Αφήνετε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Πασπαλίζετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.
Πηγη

Μερίδες
12
Προετοιμασία
25 min
Μαγείρεμα
1 hr 40 min
Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε το πιο γευστικό σαραγλί Θεσσαλονίκης που έχετε φάει! Ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης, μας δίνει τη συνταγή για ένα σούπερ γευστικό, σιροπιαστό και όλο αρώματα σαραγλί που δε έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σαραγλί που αγοράζουμε στα παραδοσιακά μαγαζιά.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. νερό
1 στίκ κανέλας
50 γρ. γλυκόζη ή μέλι
6 ολόκληρα γαρίφαλα
φλούδα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σαραγλί θα χρειαστείτε
400 γρ. βούτυρο
100 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης
100 γρ. αμύγδαλο
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
900 γρ. φύλλο κρούστας
τριμμένο φιστίκι για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
Μεταφέρετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Βράζετε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει.
Για το σαραγλί
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάτε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύετε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλετε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο σας.
Βάζετε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
Ανοίγετε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας σας.
Παίρνετε ένα φύλλο και το απλώνετε στον πάγκο σας και το βουτυρώνετε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο σας.
Καλύπτετε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνετε.
Απλώνετε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
Βάζετε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνετε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
Τυλίγετε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνετε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρείτε τα ξυλάκια.
Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζετε μέσα το ένα σαραγλί.
Βουτυρώνετε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνετε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβετε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
Ψήνετε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνετε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
Αφήνετε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Πασπαλίζετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.
Πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου