Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα


Μερίδες
12
Προετοιμασία
40 min
Μαγείρεμα
1 hr
Ένα πραγματικά λαχταριστό γλυκό – διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου μας γαλακτομπούρεκου. Ο γνωστός σεφ Στέλιος Παρλιάρος, μας φτιάχνει γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα και εμείς όσο και εσείς γλύφουμε και τα δάχτυλά μας!

Για την κρέμα θα χρειαστείτε

700 γρ. ‏γάλα φρέσκο, πλήρες

300 γρ. ‏κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

1 ‏πορτοκάλι, το ξύσμα του

180 γρ. ‏ζάχαρη

50 γρ. ‏κορν φλάουρ

2 ‏αυγά

6 ‏κρόκοι αυγών

180 γρ. ‏κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη

Για το φύλλο θα χρειαστείτε

1/2 κιλό ‏φύλλο κρούστας

250 γρ. ‏βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

1 κιλό ‏ζάχαρη

700 γρ. ‏νερό

30 γρ. ‏γλυκόζη

Εκτέλεση
Για το σιρόπι

Το φτιάχνετε πρώτο για να προλάβει να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Αποσύρετε και αφήνετε κατά μέρος.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετείτε στη φωτιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους.

Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνετε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύετε και το αδειάζετε ξανά πίσω στην κατσαρόλα.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει.

Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε πολύ καλά, ώστε να λιώσει.

Για τη συναρμολόγηση

Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×24 εκ. και τοποθετείτε στο εσωτερικό του ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα.

Καθένα που βάζετε το βουτυρώνετε καλά και το αφήνετε να εξέχει από διαφορετική μεριά του ταψιού.

Αδειάζετε στο ταψί την ζεστή κρέμα και συνεχίζετε βάζοντας από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού προηγουμένως τα κόψετε έτσι ώστε να έχουν ίδιο μέγεθος με το ταψί, ώστε να μην εξέχουν.

Κάθε φύλλο που βάζετε το βουτυρώνετε, ενώ δεν παραλείπετε να χρησιμοποιήσετε και τα κομμάτια φύλλων που έχουν περισσέψει.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.

Βγάζετε από το φούρνο και περιχύνετε το γλυκό λίγο-λίγο με το κρύο σιρόπι.

Αφήνετε κατά μέρος για αρκετές ώρες ή και για 1 νύχτα, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

share

SHARE1